Galatasaray Başkan Adayı Süheyl Batum, Merve Toy'un sunduğu Rafine Sohbet programına konuk oldu. Batum; neden aday olduğundan TFF hakkındaki görüşlerine, Ünal Aysal'dan Ali Koç'a kadar bir çok konuda açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar;

NEDEN ADAY OLDU?

Süheyl Batum: Bize şunu söyleyenler oldu: "13. sıradayken neredeydiniz?" Biz gerçekten başkan olmayı, Galatasaray'da aday olmayı, böylece sesimizi duyurmayı ön plana almış olsaydık herhalde şampiyonluğa giderken sadece adımızı duyurmak için aday olmazdık. Biz, Galatasaray'ın bütün başarılarını tüm taraftarlar gibi heyecanla bekliyorduk. Ama Galatasaray'ın demokrasisi, prestiji ve gerçek başarısı, geleceği için aday olmanın gerekli olduğuna karar verdik.

"G.SARAY'IN GELECEĞİNİ ORTADAN KALDIRAN BİR ŞEY VAR"

Süheyl Batum: Sayın Dursun Özbek, "Riva'yı satalım, borçlarımızı bitirelim" dedi. Bütün Galatasaraylılar gibi inşallah dedik ve Riva yapıldı. Sonra "Mecidiyeköy'ü bırakmamız lazım. Herkes bırakıyor. Bize devlet orayı bırakmıyor." dedi. Bir baktık Beşiktaş yerinde, Dolmabahçe Sarayı'nın yanında. Fenerbahçe, Kadıköy'ün merkezinde. Bizi Seyrantepe'ye taşıdılar. Ve orada kendi malımız olarak kalan bir yer oldu. Haydi Mecidiyeköy'deki yeri de bıraktık. Arkadan Florya... Bir gün sayın başkan dedi ki "biz Florya'yı değiştireceğiz, Kemerburgaz'a geçeceğiz ve Florya'yı değerlendirerek inşaatlar yapacağız, onları satarak Galatasaray'ın geleceğini garanti altına alacağız. Sonra bunlar çok speküle ediliyor, her tarafta anlatılıyor ama sonra bir baktık ki Dursun Özbek'in 27 Nisan'da yaptığı açıklamada; "teklifler geldi, bunlardan bir tanesi iyi. Şimdi 2 milyar dolar dolayında bir parayı avans olarak alacağız ve seçimlere girmeden Bankalar Birliği'ne olan borcu kapatacağız. Yeni yönetime borçsuz bir kulüp bırakacağız." dedi. Bir dakika dedik. Florya'da 2.3 milyar lira turarında yaklaşık 70 milyon dolar bir parayı avans olarak alıyorsunuz. 15-20 gün içinde Bankalar Birliği'ne borcu kapatıp yeni seçimlere... Bunu ben uydurmuyorum. Ne oluyor dedik. Ne kadar bu para? Ne demek 70 milyon? Florya inanılmaz bir proje... 70 milyon dolar alıyorum sonrasında alacağız... 70 milyon hangi firma verir? Sonra biz çıkıyoruz dedik, sayın başkan "yok canım" diyor. "İhale bile yapmadık" diyor. Kendiniz söylediniz, işte burada... Hangi firma, bana söyleyin yerli ya da yabancı "ihale yapacağım ileride sizin kazanma ihtimaliniz var-yok, bilmiyorum şu anda ama siz şimdi bana 70 milyon dolar avans verin ben borcumu kapatayım. Sonra siz alırsınız." der. Ama başkan bunu söyledi. Ha dedik; burada kötü bir şey var. Kötü derken Galatasaray'ın geleceğini ortadan kaldıran bir şey var. Biz buna müdahil olduk. Kazanırsak zaten bunu engelleriz ve yapılması gerektiği gibi yaparız.

"HİÇBİR BAŞKAN SİYASİ BİR ADAYLA SAMİMİ POZ VEREMEZ"

Süheyl Batum: İsteyen istediğini söylesin, isteyen ne düşünürse düşünsün. Galatasaray, Türkiye'de demokrasinin, belli değerlerin, Atatürk Cumhuriyeti'nin  ilkelerinin, değerlerinin beşiği bir kurumdur. Bir eğitim kurumudur. Sadece futbol kulübü değildir. Galatasaray'ın bir özelliği vardır; Her partiden, her görüşten insanlar olabilir. Bu demokratik bir şeydir. Biz yan yana yaşayabiliriz. Ama hiçbir başkanın veya yönetim kurulu üyesinin "bu parti kazanırsa bizim için iyi olur" deme hakkı yoktur. Veya hiçbir başkanın bir adayla son derece samimi bir görüntü vermesi uygun değildir. Çünkü bu Galatasaray. Bu da bizi çok huzursuz etti.

"KOMEDİ BİR ORTAMDA GİDİYORUZ"

Süheyl Batum: Bu hukuksuzluk ortamında da bir takım kulüpler, bu ortamdan sonuna kadar yararlanıyorlar. Lale Orta diye biri çıkıyor, MHK Başkanı oluyor. Bu Lale Orta, bir kulübün yönetim kurulu üyesinin iş yerinde çalışıyor. Ve insan hukuka saygı ile der ki "ben MHK Başkanı olduğum andan itibaren istifa ediyorum" der. Hayır, yok... "Size ne ya" diyor. Böyle komedi bir ortamda gidiyoruz ama acı... Bir başkan çıkıyor diyor ki; "Ey TFF Başkanı sen benim oyuncularıma 6-7 maç ceza verecektin ama baskıyı yaptım veremedin. Tersini söyle" diyor. TFF Başkanı, bu kadar korkunç bir şeye son derece mutlu. O PFDK üyeleri denilen kişiler son derece mutlu. "Ya böyle şey olur mu" demiyorlar. Böyle bir düzen gidiyor. Aynı zamanda bu kulüp başkanları da Galatasaray'ın camiasına, değerlerine, kurucu başkanına, mevcut başkanına, onların aleyhine yazan gazetecilere falan... Korkunç bir şey başlatmış, hakaretin bini bir para... Yalan mı? İnanılmaz hakaretler, baskılar... Galatasaray ne yapıyor bunlara karşı? Sessiz... Şimdi Galatasaray, bu kadar kolay dokunulabilir bir camia değildir. 40 milyon taraftarıyla, lisesiyle, üniversitesiyle, bütün dernekleriyle, kurumlarıyla... O kadar kolay değil.

"ERDEN TİMUR'U İTİBARSIZLAŞTIRIYORLAR"

Süheyl Batum: Futbolda bir başarı var, çok seviniyorum. Bu başarıyı sağlayan Okan Buruk ve Erden Timur'dur. Keşke yönetimde olsaydı. Ama yönetim alamadı. Şimdi biz diyoruz ki bazı bilgileri Erden Timur'dan aldık. Onlar da diyorlar ki "Erden Timur gibi bir insan gelmiş, bize casusluk yapıyor." Hayır ya, Erden Timur'u bir zaman Galatasaray Düşünce Derneği'ne çağırdılar. Bu konuları orada 100 kişinin önünde anlattı. Kaç ay oldu? Biz daha çıkmadan 5-6 ay önce... Bu nedir biliyor musunuz? Tamamen itibarsızlaştırma, küçültme...

"TFF, PFDK VE TAHKİM KURULU BİR OYUNUN PARÇASI"

Süheyl Batum: Türkiye'de ne PFDK var, ne hukuk var, ne TFF var, ne de Tahkim Kurulu var. Bunların hepsi bir oyunun parçası. Bunları değiştirmek için Galatasaray elinden gelen her şeyi yapacaktır.

OKAN BURUK VE ERDEN TİMUR DEVAM EDECEK Mİ?

Süheyl Batum: 2 senedir inanılmaz başarılı olan bir takımımız var. Takımın başında Okan Buruk gibi harika bir antrenör var. Avrupa'da bile oynattığı futbol ile "Okan Buruk çok iyi" dedirten bir hocamız var. Biz ne deliyiz ne de başka bir takımlıyız. Okan Buruk bir kere kaldığı kadar kalacaktır. Futbol takımının başarısını sağladığını düşündüğümüz isimlerden birisi de Erden Timur'dur. Onunla hiç konuşmadık. Ama her zaman söylüyorum, başımız sıkıştığında başvururuz.

ÜNAL AYSAL GÖREV ALACAK MI?

Süheyl Batum: Sportif AŞ'de Ünal Aysal'ı başkan yapıyoruz. Ünal Aysal'ın vizyonu çok geniş. İki şampiyonluk kazandırmış zamanında. Muslera'yı 15 dakikada buraya getirmiştir. Drogba'yı getirmiştir. Basketbolda da bu vizyonla sponsorluk getireceğiz ve çok ciddi atılım yapacağız.

ERGİN ATAMAN DÖNECEK Mİ?

Süheyl Batum: Ergin Ataman ile Ünal Aysal konuştu. Hatta biz onu yönetim kurulumuza davet ettik. Ancak Panathinaikos ile Milli Takım'ın başında olan bir hocanın buraya gelmesi mümkün değil. Ben de "inşallah Panathinaikos'tan ayrılır ve buraya gelir" dedim. Çok isterim bunu. O da çok güzel bir cevap verdi: "Ben Galatasaraylıyım ama Galatasaray'ın başkanı olmak isterim." dedi.

DROGBA VE SNEİJDER GÖREV ALACAK MI?

Süheyl Batum: Şu aşamada kulüpte görev alacakları konusu doğru değil. Drogba benim için bir devdir ama böyle bir şey düşünmedik. Drogba'yı düşünürsek; Galatasaray'ın uluslararası ilişkileri için düşünürüz. Ünal Aysal da böyle düşünür. Şu an için Drogba ve Sneijder ile iletişim kurmadık. Ama dediğim gibi Drogba ve Sneijder, Galatasaray'ın çok önemli assetleridir.

"GALATASARAY'I KÜRESEL BİR AKTÖR YAPMAK İSTİYORUZ"

Süheyl Batum: Biz Galatasaray'ın başarısından çok memnunuz. Ama Galatasaray'ın kuruluşundan itibaren amacı Türk olmayan takımları yenmektir. Biz Galatasaray'ın artık küresel bir aktör olmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bugün dünyanın neresine gitsek bir Galatasaraylı görüyorsunuz. Macron'un oğlu Galatasaray forması giyiyor... Ya Mısır'a gidiyorsunuz "yavaş yavaş Hasan Şaş" diyor.

"ALİ KOÇ'UN BAŞKAN OLMASINI İSTERİM"

Süheyl Batum: Bir Galatasaraylı olarak Ali Koç'un başkan olmasını isterim, olduğu sürece şampiyon olalım diye... Ama ben hiçbir başkanın bir camiaya açıkça hakaret ettiğini, kurucu başkanına küfürlü tezahürat yapılırken alkış ile tempo tuttuğunu görmedim. Hangi başkan olursa olsun camialara hakaret etmesini kabul etmiyorum. Bunu yapmayan bir başkanla muhatap olmanın iyi olacağını düşünüyorum.

TAMAMINI İZLE:

Evinizin Şefi altıncı bölümüyle yayında! Şef Murat Şarklılar'dan ayvalı kereviz tarifi... Evinizin Şefi altıncı bölümüyle yayında! Şef Murat Şarklılar'dan ayvalı kereviz tarifi...

Kaynak: Rafine Haber