Eyüpspor teknik direktörü Arda Turan, Merve Toy'un sunduğu Rafine Sohbet programına konuk oldu. Turan; Yüzleşme belgeselinden Eyüpspor'a, Diego Simeone'den Fatih Terim'e, Jose Mourinho'dan Bilal Meşe'ye, Arda Güler'den Semih Kılıçsoy'a kadar bir çok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte Arda Turan'ın açıklamaları:

🎙️ Merve Toy: Önce hal hatır sorarak başlamak istiyorum. Nasılsın, keyfin yerinde mi?

🗣️ Arda Turan: Çok şükür halimi hatrımı soran biri çıktı. İyiyim, teşekkür ederim.

🎙️ Merve Toy: Size mesaj bu, bana değil. 😂

"ÜLKEMİZDE HER ŞEYİ KONUŞMAK ZOR"

🎙️ Merve Toy: Öncelikle çok gündem olduğu için belgeselle başlamak istiyorum. Çok samimi söylüyorum, eleştirmekten de imtina eden biri değilimdir. Ben çok beğendim. Ama çok spoiler vermek istemiyorum. O yüzden sadece çıkış hikayesini, süreci biraz anlatmanı rica edeceğim. 

🗣️ Arda Turan: Vallahi aslında şöyleydi, ben bütün bu defterleri kapatmıştım. Yani bir yeni bir sayfa açıp, işte ligde rekor kırmıştık. Keyfimiz yerindeydi, yani tekrardan geriye dönüp bakmak bir riskti. Ama şöyle bir şey de vardı, ben bunların birçoğunu vicdanımda da yenmiştim zaten. Yani vicdanımda da bir rahatlama vardı. Ne olduğunu bildiğim için hikayelerin ne olduğu için... Ama sonunda bir belgesel teklifiyle geldi. Yani belgesel yapabiliriz ama belgesel yapacaksak her şeyi yapmak lazım. Ülkemizde her şeyi konuşmak zor. Ondan sonra işte sevgili Okan Can Yantır, Possible ekibi, biliyorsun kendisini çok severim hatta ya bu röportaj da bir fırsat. Neden çok severim aslında onu söyleyeyim. Mesela Mete Gazoz'un daha önceki altın madalyasında Ferhat'ın kazandığı ilk jimnastikteki madalyamızda Possible ekibinin çok büyük katkısı vardır. Yani olimpiyat sporcularına destek veren bir danışmanlık şirketi. Bu kadar önemli bir şey için uğraşıyor. Bu şirketi kurarken çok zor şartlarda kuruldu. Bir hayalle kuruldu. Yani böyle bir vizyona hep sahip çıkmak, hep destek vermek istemişimdir. Okan abi şöyle dedi "belgeselle ilgili hazır mısın" dedi. Yani her şeyi konuşmaya... Eğer gerçekten her şeyi konuşabileceksen konuşalım. Ne vardı? Kendime yalan söylediğim değil de sakladığın şeyler, arkaya atarsın ya yani bunu da konuşmayalım, örtelim gibi şeyler vardı ama her şeyi açık yüreklilikle konuştuk, tartıştık ve belgeselde aslında herkesi davet ettik. Yani Bilal Meşe dahil herkesi yani konuşmak isteyen herkesi de karşı tarafları... Olabildiğince maksimum da objektif olmaya çalıştık. Her konuyu konuşmaya çalıştık. Şöyle belgeselle ilgili, ben şunu diyorum, bu bir insan mirası. Genç bir çocuk var, destek almamış, profesyonel destek almamış bir çocuk var. Çok özel bir başarı hikayesi var ama sonunda bu hikayelerden yaşadığı güç zehirlenmesinden veya yaşadığı psikolojik sıkıntılardan... Yaptığı iyi niyetle de olsa fevri hatalar var. Sonrasında bu hatalarıyla yüzleşip gerçekleri anlatması var. Çünkü sebebi şu, bütün bu hataların ve yanlışların bedelini ödemiş. Sen hata yaptığında bedelini ödeyip ödemediğini bilmiyorum. Çünkü hataların zaten gizli ve insan hayatında bir çok hatasının bedelini ödemez. Ama ben bir çok hatamı ve yanlışımın bedelini ödedim. Bu belgeselde böyle bir belgesel, her şeyi ortaya koyan. Her şeyin insanlar için olduğu, yani bütün duyguları veren, zaman zaman komik de, güldüren de bir belgesel. Geçişlerini çok seviyorum. Çok çabuk geçiyor, insanları sıkmadan, aynı şeyleri tekrarlamadan... Şöyle düşün; UEFA Kupası'nda yaptığım asist bile yok. Yani kendimizi o kadar eleştirmeye adamışız ki bu sefer yaptıklarımı da unutmuşlar. Şaka bir tarafa çok içime sinen bir insan mirası belgeselim. O yüzden hem Amazon ekibine, Prime Video'ya, hem Dorukhan'a, sevgili yapımcımıza işte Begüm'e, Sebastian'a, Umut hoca'ya, yönetmenimize ve en önemlisi Okan abiye, Possible'a gerçekten teşekkür ediyorum. Samimi bir teşekkür, laf olsun diye değil.

BARCELONA'DAN AYRILMAK İSTEYEN BİRİ ÇIKTI

🎙️ Merve Toy: Sence en çok hangi özelliğin ön planda? 

🗣️ Arda Turan: Duygusallığım tabii ki en ön planda yani duygularımla yaşamamla ilgili. Zaten verdiğim bir çok karar da duygularla alakalı. Galatasaray'dan ayrılmamdan Barcelona'dan ayrılmama kadar. Ahmet abi diyor işte "Barcelona'dan ilk defa ayrılmak isteyen biri geldi çıktı" diyor. Belgeselde göreceklerdir.

🎙️ Merve Toy: Bence Barcelona'dan ayrılıp Türkiye'ye dönmek. 

🗣️ Arda Turan: Evet, orayı da anlatıyorum neden olduğunu. Bence hala mantıklı bir sebep benim için.

🎙️ Merve Toy: Bütün konsantrasyonum bozuldu. Ne soracaktım, unuttum. Konu ciddileşince devamında soru gelmesin. Benim anlatmak istediğimle kalsın falan güzel taktikler. 😂

🗣️ Arda Turan: Çünkü senin dilin sivridir. Şimdi bu röportaj zor geçmesin diye kolaylaştırıyoruz. 

🎙️ Merve Toy: Normalde evet ama yani ilk defa Arda Turan'la röportaj yapıyorum, inanabiliyor musun 22 yıllık geçmişimizde. 

🗣️ Arda Turan: Ergin Ataman'dan bize fırsat gelmedi, kalmadı. O yüzden normal o kadar. Biz Ergin abi kadar da kazanamadık. Gerçi kazanmışızdır, kupa vardır da. Ama Ergin abi tabii öncelikli olması lazım. Çok normal. 😂 

🎙️ Merve Toy: Beni bitirdiniz ya beni el birliğiyle... Ben şimdi ne diyeyim? 

🗣️ Arda Turan: En azından Panathinaikos Avrupa şampiyonu oldu. Merve için zaten sezon orada bitmişti. 

🎙️ Merve Toy: Aşk olsun ya sonra Avrupa Şampiyonası'na gittim koşa koşa. Şampiyonlar Ligi finaline gittim koşa koşa. Sen oynarken de az gelmedik izlemeye, lütfen yani.

🗣️ Arda Turan: Çok teşekkür ederim. O yüzden Şampiyonlar Ligi finali gitti işte.

🎙️ Merve Toy: Çok uğurlu gelmedim.

"FATİH TERİM'DEN ÖĞRENDİM"

🗣️ Arda Turan: Ben analiz odasında vakit geçirmeye çok önem veriyorum. Ya bunu da açıkçası Fatih Terim'den öğrendim. Yani ne yapıyor bu adam? Bu kadar analizde, ben analize geçiyorum. Sürekli Fatih hoca yemekten kalkar, ben analize geçiyorum ya ne yapıyor bu kadar analizde, analize geçiyor, ne yapıyor? Son yıllarda beraber olunca, olacak iş değil yani dedim ki yani bel fıtığı olursun. Lazio'yu aç işte ötekini kapat, işte Fluminense'nin maçı var gece onu aç bakalım onlar ne yapıyor öteki ne yapıyor. Biz ne yapmışız? Sonrasında dönüp geriye bakınca diyorum ki bu kadar sene nasıl geçmiş? Bana bir hikayesini anlatmıştı. Çok etkilenmiştim. Ümit Milli Takım antrenmanını yaptırıp 200 km gidip 200 km gelip A Milli Takım antrenmanına çıkarmış Piontek'in yardımcısı olarak. Yolda duş almazmış, terli terini değiştirmezmiş. Şimdi mesela Fatih Terim'in bu hikayesini kimse bilmez. Enteresan şeyler var bakınca, o yüzden insanlar bana ön yargıyla baktığında hep şunu düşündüm, hep başarılı insanlara içimde negatif bir durum olsa da hep mutlaka çok önemli bir şeyi vardır diye bakıyorum. Hep o tarafa bakarım.

🎙️ Merve Toy: İş başvurum onaylandı gibi sandım bir heyecanlandım. 

🗣️ Arda Turan: Ben Panathinaikos'un koçu olacaksın sanıyordum. 

🎙️ Merve Toy: Beni bitirecekler Panathinaikos'un koçu falan... Hocam daha 4 yıl daha Panathinaikos'un koçu.

🗣️ Arda Turan: Demedin mi sen Ergin abinin yaptığını ben de yapardım falan öyle bir şeyler diyordun içeride. 

🎙️ Merve Toy: Neyse Allah'tan o kadar ütopik oldu ki bu, kimse inanmaz bunu söylediğime.

🗣️ Arda Turan: Hayır, içeride oturuyorduk, o takımla ben de şampiyon olurum falan.

🎙️ Merve Toy: Ateş bastı, üşüyorum diye geldiğim yerde ateş bastı.

"MOURINHO BAMBAŞKA BİR KARİZMA"

🎙️ Merve Toy: Mourinho Türkiye'de. Çok önemli kariyerler geldi ama Mourinho'nun bence ekstra bir durumu var. Teknik adamlık dışında karakter olarak da...

🗣️ Arda Turan: Bambaşka bir karizma. Mourinho aynı zamanda bir star. Bu oyunda devrimi de yapmış. Savunma olarak bir çok şeyi yapmış, hücum olarak da baskısını kurmuş. Bambaşka bir karakter... Öğrenmeye çalışmak, tecrübelerinden faydalanmak rekabet etmemizi engellemeyecek. Mourinho burada olduğu için çok mutluyum. Çünkü Mourinho Süper Lig'e kabul edelim ki başka bir seviye, başka bir tanıtım tarafına kattı, bize seviye atlattı diyebilirim. Mourinho'nun kıymetini bilmek lazım.

"TOP, ARDA GÜLER'E GELSİN DİYE BEKLİYORUM"

🎙️ Merve Toy: Arda Güler'i soracağı. Şimdi bu Arda Güler sorusunu sana daha detaylı sormak istiyorum. Çünkü Arda Güler'in bulunduğu yerde sen çok önemli başarılar almış birisin. Dolayısıyla diyalog kuruyor musunuz? Başlarda kurdunuz mu? Arda'yı nasıl değerlendiriyorsun.

🗣️ Arda Turan: Birkaç kere böyle Instagram'dan falan konuştuk. Öyle bir abi-kardeş ilişkisi olarak. Ya çok kıymetli, çok değerli bir çocuk. Çok değerli bir yıldız, büyük oyuncu olma potansiyeli var ve şu anda o durumda olduğunu düşünüyorum. Çok daha domine oynayacağı günler gelecektir. Bir defa çok genç, o yüzden muhteşem bir kariyer yolculuğu onu bekliyor. Bu yolculuğu da izlemek keyifle izlemek lazım diye düşünüyorum. Dediğim gibi Arda'ya bayılıyorum, gece kalkıp maçlarını falan izliyorum. Hazırlık maçlarını falan da izledim. Yani şey gibi oldu birazcık, kahve taraftarı gibi oldu ama top Arda'ya gelsin diye bekliyorum.

"SEMİH KILIÇSOY MUHTEŞEM BİR OYUNCU"

🎙️ Merve Toy: Semih Kılıçsoy'u soracağım bir de, merak ediyorum görüşlerini.

🗣️ Arda Turan: Semih'in çok büyük bir potansiyeli var. Bir defa bir oyuncu için olması gereken fiziksel kaliteye sahip. Tekniği, oyun görüşü... Bence muhteşem bir oyuncu. Muhtemeldir ki çok üst seviyelerde oynayacaktır. Zaten şu anda Beşiktaş'ta oynuyor.

Editör: Erdi Yılmaz