Antalyaspor teknik direktörü olan Fenerbahçe efsanesi Alex de Souza, Merve Toy'un sunduğu Rafine Sohbet programına konuk oldu. Alex; Aziz Yıldırım'dan Aykut Kocaman'a, Hagi'den Sergen'e, Arda Güler'den Daum'a kadar bir çok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte Alex de Souza'nın açıklamaları:

🎙️ Merve Toy: Antalyaspor'da mutlu musun?

🗣️ Alex: Öncelikle Antalyaspor ortamı çok güzel, burada çok mutluyum. Geleli 4-5 haftalık bir süre oldu, bu zamana kadar geçen süre çok güzel.

🎙️ Merve Toy: Antalyaspor'a geliş hikayesi nedir?

🗣️ Alex: Bu konuda geriye dönmek gerekirse, evet, futbol kariyerimi 2014’te bitirip Brezilya’ya döndüm. Teknik adamlık kariyerim için çalışmalara başladım. Bunun için aynı zamanda televizyonda çalışan insanların nasıl çalıştıklarını araştırdım. Teknik adamlık kariyerimde çalışmalarıma devam ettim. Bu çalışmalarıma devam ederken Maurice Romalio isminde tanıdık bir isimle çalışma fırsatım oldu. Onunla birlikte aynı zamanda Sao Paulo’da 20 yaş kategorisinde çalıştım. 2 yılın ardından Brezilya ikinci liginden başka bir takımdan teklif aldım. Bu şekilde teknik adamlık kariyerim başlamış oldu. Bu piyasa şu şekilde ilerliyor; bir sürü tanıdıklarınız, temsilcileriniz oluyor. Bu işte çalışırken farklı yerlerden teklif alma fırsatlarınız oluyor. Orada çalışırken Antalyaspor’dan bir teklif aldım ve görüşmelere bu şekilde başladık.

ANTALYASPOR'UN OYUN ANLAYIŞI NASIL OLACAK?

🗣️ Alex de Souza: Oyunumuz öncelikle dengeli bir oyun olacak. Çünkü ofansif özelliği olmayan birisinden ofansif bir oyun istemeniz çok mümkün olmaz. Antalyaspor’un oyuncularına ve oyun şekline bakacağız. Dengeli bir oyun ortaya koymaya çalışacağız. Oyuncuların karakterlerine göre bir oyun sistemi ortaya koyacağız.

ANTALYASPOR'UN TRANSFER DURUMU

🗣️ Alex de Souza: Para yok. Parasız olunca çok fazla düşünemiyor ve konuşamıyorsun. Maalesef futbol pahalı bir sektör. Eğer çok iyi bir oyun ya da başarı ortaya koymak istiyorsan mutlaka paraya ihtiyacın oluyor. Ama kulübün de realitelerini dikkate alarak elimizden gelenin en iyisini ve başarıyı ortaya çıkarmaya çalışacağız.

TÜRKİYE'DEKİ PAHALILIK

🗣️ Alex de Souza: Evet, açıkçası ben de bunu düşünmüştüm. Yıllar sonra Türkiye’ye döndükten sonra, korkutucu biçimde pahalılığı gözlemledim. Bunun yanında futbol da çok fazla para gerektiren bir sektör olduğu için burada da pahalılık göze çarpıyor.

🎙️ Merve Toy: Benim sosyal medyada paylaştığım bir video vardı. Frikik vuruşu paylaşmıştım sosyal medyada. Bana sol ayağını topun yanına koy öyle vur demişti. Sonra bayağı ciddi şekilde farketti. Çok ufak bir tavsiyeyle… 😂

🗣️ Alex de Souza: Düşünün bunu size söylediğimde siz yetişkin bir kadındınız ve buna rağmen belli bir gelişim gösterebildiniz. Bunu daha genç çocuklar üzerinde düşünmeniz gerekir. Onlara daha gençken bu detayları söylediğinizde çok daha fazla gelişim gösterebiliyorlar. Ben teknik adam olarak bunun üzerine kafa yordum, çalıştım. Hangi futbolcuya, ne şekilde yaklaşılır, nasıl yardımcı olunur... Bunları düşünerek hepsine yaklaşıyorum.

FENERBAHÇE KARŞISINA ÇIKTIĞINDA NE HİSSEDECEK?

🗣️ Alex de Souza: Öncelikle ben bir teknik adamım ve kime karşı oynayacağımın bir önemi yok. Bu şekilde düşünürsem işimi kaybedebilirim ve bunu kaybetmemek için elimden geleni yapmak zorundayım. Kim olursa olsun elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız ama oraya gelmeden önce bizim ilk maçımız Göztepe’ye karşı ve şu an ona hazırlanıyoruz.

"MOURINHO, DÜNYA FUTBOLUNDAKİ EN ÖNEMLİ İSİMLERDEN"

🗣️ Alex de Souza: Mourinho denince tabii ki dünya futbolunda en önemli isimlerden biri oluyor. Ve Mourinho, futbolda kendini kanıtlamış ve artık kanıtlayacağı bir şey kalmamış bir isim. Fenerbahçe bu anlamda çok önemli bir ismi takıma kattı, teknik adamlık pozisyonuna getirdi. Mutlaka onun da başarıları olacaktır, önümüzdeki sezonda beraber göreceğiz. Mourinho, Portekiz’de, İspanya’da, İtalya ve İngiltere’de başarılar kazanmış bir teknik adam, kendini kanıtlayacağı bir konu kalmamış artık. Fenerbahçe taraftarı şunu bilsin; gerçekten çok başarılı bir teknik adamı kadrosuna kattılar ve bunun da sonuçlarını göreceklerdir.

"CHRİSTOPH DAUM, BANA ÇOK YARDIMCI OLDU"

🗣️ Alex de Souza: Ben 2004’te Türkiye’ye ilk geldiğimde Brezilya’daki her şeyi unutup burada yeni bir başlangıç yapacağımı, yeni bir futbol hayatına başladığımı düşünerek geldim. Tabi ki çok zor yıllar da geçirdim. Ama sürekli inandığım şeyi yapmaya çalıştım. İnandığım şeyin peşinden koştum. Benim şansım belki iyi anlaştığım bir teknik direktörle çalışmam oldu. Christoph bana o dönemde çok yardımcı oldu. Benim zorlandığım dönemlerde yapamadığım şeyleri değiştirmemde çok yardımcı oldu. Brezilya’da yaptıklarımın aksine tabii ki aynı şeyleri yapıyoruz ama orada yapılanlarla burada yapılanlar futbol anlamında farklı olabiliyor. Ben burada farklı bir oyunla oynamaya çalıştım ve bunun üzerinde ilerledim. 2 tane basit bir örnek vermek istiyorum. Ricardinho ve Maldonado. Brezilya’da çok önemli büyük başarılar yakalamış isimler. İkisi de Türkiye’ye geldiler ve Brezilya’daki kariyerlerinin aksine çok büyük başarılar yakalayamadılar. Çok fazla tanınamadılar mesela. Ya da tam tersi bir örnek vereyim. Bobo, Brezilya’da çok tanınan bir oyuncu olmamasına rağmen Türkiye’de büyük başarılara imza atmış bir oyuncu. Nobre de aynı şekilde. Türkiye’de büyük başarılara imza atmış bir futbolcu. Türkiye’de çok başarılı bir oyuncu oldu ama Brezilya’da çok oynayamadı. Çünkü gerçekten çok farklı. Basının bakış açısı farklı, taraftarların bakış açısı farklı, buradaki kültür çok farklı. İnsanlar tamamen buna bağlı olarak sonuçlar ortaya çıkıyor ve günden güne farklı şeyler ortaya çıkıyor. Bu anlamda da şanslı biri olduğumu söyleyebilirim. Çünkü ben hem Brezilya’da iyi işler yaptım hem de Türkiye’de çok iyi işler yaptığımı söyleyebilirim. Çünkü hem Brezilya’daki taraftarların ne istediğini bilerek oradaki sisteme uygun bir şekilde oynayabildim. Türkiye’de de aynı şekilde buranın yapısını anlayarak buradaki beklentinin farkına vararak iyi işler ortaya çıkardım. İki tarafta da iyi işler ortaya çıkardığımı söyleyebilirim. Sana da daha önce söylemiştim; ben şanslı bir insanım. Bu şans sayesinde hem Brezilya’da hem de burada başarılı bir insan oldum.

EN ÜZÜLDÜĞÜ VE SEVİNDİĞİ MAÇ

🗣️ Alex de Souza: En üzüldüğüm maç Trabzon’a karşı kendi evimizde berabere kaldığımız maçı söyleyebilirim. Çünkü yenenin şampiyon olacağı bir maçtı. O dönemde berabere kalarak şampiyonluğu kaybetmiştik ve Bursa şampiyon olmuştu. En mutlu olduğum maçı söylemem zor. Çünkü Fenerbahçe formasıyla 300’den fazla maça çıktım. Ve çok fazla mutlu anlarım oldu. Bir tanesini seçmek çok yanlış olur.

SÜPER FİNAL'DEKİ G.SARAY MAÇINDA YEDEK KALDIĞINI ÖĞRENİNCE ÜZÜLDÜ MÜ?

🗣️ Alex de Souza: Bu maçı söyleyemem çünkü bu sadece benimle ilgili bir şey değildi. Bu sadece teknik adam olan Aykut Kocaman’ın aldığı bir karardı. Ve bunun benimle ilgili olduğunu değil maçla ilgili bir karar aldığını düşünerek oradaydım o anda. Tabii ki Aykut hoca o anda bir karar verdi ve kararına saygı duyuyorum. Ama üzüldüğümü söyleyemem bu maçta.

BİRLİKTE OYNAMAKTAN EN KEYİF ALDIĞI FUTBOLCULAR

🗣️ Alex de Souza: İlk etapta söyleyebileceğim çok fazla isim aklıma geliyor aslında. Birlikte oynadığım Semih var, Tuncay var, Selçuk Şahin var. Türk’lerden söyleyebilirim bunları. Çünkü gerçekten çok iyi arkadaştık. Ve beni çok iyi karşılıyorlardı. Bunun haricinde kaleciler olarak Volkan’ı, Rüştü’yü, Serdar’ı söyleyebilirim. Gerçekten oynamaktan keyif aldığım insanlar olarak bunlar vardı. Bunlara örnek olarak Serhat Akın'ı söyleyebilirim. Onla çok kısa bir süre birlikte oynadık aslında, 1,5-2 yıl gibi bir süre oynadık. Daha sonrasında o Belçika’ya gitmişti. Onunla az oynamama rağmen iletişimimin çok iyi olması sebebiyle sanki 10 yıl beraber oynamış gibi hissediyorum. Çünkü çok iyi vakit geçirdik beraber. O dönemden yine söyleyebileceğim Önder Turacı vardı. Bir İsviçre seyahatinde uçakta beraberdik mesela. Servet vardı, yine Ümit Özat vardı kaptan olarak. Şu an düşününce aklıma bunlar geliyor ve ilişkilerimin iyi olduğu, beni çok iyi karşılayan insanlar. Çoğuyla hala iletişim halindeyim. Bunların % 90’ıyla hala görüşüyorum. Bunların yanında sonradan gelen oyuncularla da ilişkilerim çok iyi oldu. İlk aklıma gelenler Gökhan Gönül vardı, Mehmet Yozgatlı ve Özer vardı. Sonradan gelenlerle de aslında çok iyi ilişkilerim oldu.

🎙️ Merve Toy: Baya kilo alır futbolcular, iyi görünüyor Alex. Dikkat ediyor mu? Bir ara kilo almıştı ama şu an iyi.

🗣️ Alex de Souza: Oynadığım son profesyonel maçtan sonra 10 yıl geçti. O günden bugüne 7 kilo fazlayım sadece. Benim bazı futbolcu arkadaşlarım var, 40 kilo daha fazla olanlar var.

🎙️ Merve Toy: Ümit Özat mesela... 😂

ALİ KOÇ İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?

🗣️ Alex de Souza: Geldiğimde iletişime geçtik. Bana iyi şanslar ve iyi dileklerde bulundular. Birlikte kısa bir görüşme geçirdik.

ARDA GÜLER HAKKINDA DÜŞÜNCELERİ

🗣️ Alex de Souza: Ben aslında Arda Güler’i bu kadar tanınmadan önce, Arda Güler olmadan önceden tanıdım. Çünkü o dönemler ismi yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştı ve insanlar birbirlerine yavaş yavaş söyleyeme başlamışlardı. Benim de o dönemde Türkiye’ye olan ziyaretlerimden birinde, kulüp yönetiminden de izin alarak kendisiyle bir görüşme yaptım. Kendisiyle fikir alışverişinde bulundum. Daha sonrasında da bu söylediğiniz Şampiyonlar Ligi final maçında, Manchester City maçıydı zannediyorum. O zaman da bir görüşme yaptık. Kendisiyle fikir alışverişinde bulundum. Kendisine iyi dileklerde bulundum. Ve şu anda iyi bir çıkış yaptı. Real Madrid’de oynuyor. Türkiye Milli Takımı'nın çok önemli bir futbolcusu. Kendisinin çok önemli bir kariyere sahip olacağını öngörüyorum. Büyük başarılarla ilerleyecektir.

"BARIŞ ALPER'İN ÖNÜNDE BÜYÜK BİR KARİYER VAR"

🗣️ Alex de Souza: Özelikle Avrupa Şampiyonası gibi turnuvada yer alıyorsanız tüm gözler sizin üzerinize dönüyor. Barış Alper de bunlardan birisiydi. Çok genç bir yetenek. Önünde büyük bir kariyer var. Bu tip turnuvalarda başarı gösterdiğinizde çok konuşuluyorsunuz. Zamanla daha büyük başarılar da gösterecektir.

F.BAHÇE TEKNİK DİREKTÖRÜ OLMAK İSTİYOR MU?

🗣️ Alex de Souza: Gelecekte ne olacağını bilemiyoruz. Fenerbahçe teknik direktörü olabilmem için Antalyaspor'da başarı yakalamam lazım. Burada başarılı olabilirsem ileride çok farklı şeyler olabilir. Daha iyi ya da kariyerli bir takıma gidebilmen için bulunduğun yerde başarı yakalaman lazım.

ŞAMPİYONLUKTA FAVORİSİ KİM?

🗣️ Alex de Souza: Türkiye futboluna geriye dönük uzun tarihe baktığımızda değişkenlik göstermiyor, aynı takımlar arasında oluyor şampiyonluklar. Bu takımların arasına Başakşehir girebildi sadece. Çok farklı olacağını sanmıyorum. Türkiye futbolunda bazen finansal olarak zor durumda olan kulüpler olabiliyor. Buna rağmen iyi transferler yapıp ligde kalabiliyorlar. Bunun haricinde büyük kulüpler arasında başarı ve şampiyonluklar değişiyor.

Aybars Kuday ile Bu Gidiyoo'nun 10. bölümü yayında! Aybars Kuday ile Bu Gidiyoo'nun 10. bölümü yayında!

"BEŞİKTAŞ'IN STADYUMUNDA HARİKA ATMOSFER VARDI"

🗣️ Alex de Souza: Beşiktaş'ın stadyumu benim oynadığım dönemde muhteşem atmosferi olan bir stadyumdu, şu an başka bir stadyum var.

🎙️ Merve Toy: Beşiktaş taraftarını mı daha fazla üzdü Galatasaray taraftarını mı daha fazla üzdü?

🗣️ Alex de Souza: Bunu ben bilemiyorum, onlara sormak gerekiyor aslında. 😂

AZİZ YILDIRIM HAKKINDA DÜŞÜNCELERİ

🗣️ Alex de Souza: Aziz başkanla ilgili söyleyebileceğim çok bir şey yok. Ona sadece teşekkür edebilirim. Uzun yıllar bana kulüpte oynama şansı verdi. Ona teşekkür edebilirim. Tabi ayrıldığım dönem biraz konuşuldu. Üzücü bir dönemdi benim için ancak aradan yıllar geçti. Şu an düşündüğüm tek şey ona teşekkür ederim. Benim oynadığım 8 yıl boyunca başkanlık konumunda bulundu. Bize yardımcı oldu ama tabi ki uzun yıllar geçti. Benim ayrıldığım dönem üzüntülü bir andı benim içim. Aradan yıllar geçti. Şu anda bir şey düşünmüyorum. Aykut hoca 2012’ye kadar, ben ayrılana kadar tanıdığım birisiydi. O dönemde çok konuşulan anlar oldu. Bunların haricinde benim hocam oldu. Aradan uzun yıllar geçti. Negatif söyleyebileceğim bir şey yok. Bazı şeyler farklı olabilirdi ama şu anda bu şekilde gelişti. Şu an onlara karşı düşündüğüm negatif bir duygu yok. Aradan yıllar geçti.

ALEX Mİ HAGİ Mİ?

🗣️ Alex de Souza: Ben her zaman Hagi’yi söyledim. Çünkü Hagi yaş olarak benden daha tecrübeli bir oyuncu. Ben her zaman onu bir referans olarak aldım. Benden önce başladı benden önce bitirdi. Ben her zaman Hagi’yi seçtim. Hagi tabi ki Romanya Milli Takımı'nda da oynadı. Ben 94 Dünya Kupası'nda 17 yaşındaydım. Ben tabi daha sonra profesyonel oldum Palmeiras’ta. O dönemde Hagi çoktan Galatasaray’a gelmişti ve ben o dönemden beri izliyordum. Hagi o dönemden beri tanıdığım bir oyuncu aslında. Bana kim sorarsa şu ana kadar hep Hagi dedim, çünkü ben onu izleyerek büyüdüm.

ALEX Mİ SERGEN Mİ?

🗣️ Alex de Souza: Beşiktaşlı taraftarlara şöyle söylemiştim; televizyonun karşısına oturup onu hayranlıkla izlediğim ve izlemekten zevk aldığım bir oyuncuydu.

ÖRNEK ALDIĞI BİR TEKNİK ADAM VAR MI?

🗣️ Alex de Souza: Aslında bir değil bir sürü teknik adam var. Hepsinin farklı farklı özellikleri var. Bazılarının özellikleri bana uymuyor diyebilirim. Bazı özelliklerini örnek alıyor olabilirim. Ben genellikle konuşmayı seven, iletişim kuran biriyim. Bu özelliklere uygun olan teknik adamların özelliklerini örnek alıyorum tabi ki.

FUTBOLCULUK MU TEKNİK ADAMLIK MI?

🗣️ Alex de Souza: Bütün hayatım boyunca futbolcu olmayı tercih ederim. Eğer mümkün olsaydı tüm hayatım boyunca futbol oynamak isterdim. Ama maalesef şu an vücudum buna el vermiyor.

FENERBAHÇE'DEN KOPUŞ SÜRECİ

🗣️ Alex de Souza: Benim Fenerbahçe hikayeme dönecek olursak; Kasımpaşa maçımız vardı Cumartesi günü. Pazartesi günü Aykut hoca artık beni düşünmediğini söylemişti. Daha sonra Aziz başkan da Aykut hocanın aldığı karara uyacağını söylemişti. Çünkü onlar bu şekilde bir karar aldılar. Neden aldılar bilmiyorum ama bu şekilde oldu.

Kaynak: Rafine Haber